Valitse kieli:
fi gb
Viimeksi päivitetty: 21.04.2022 11:09

AIS-tuotteet ja -palvelut

Ilmailutiedotustuotteet

Ilmailukäsikirja (Aeronautical Information Publication, AIP)

Suomen ilmailukäsikirja (AIP SUOMI / FINLAND) sisältää pysyvää laatua olevat ilmailun perustiedot Suomen ilmailutiedotuspalvelun vastuualueelta. Sitä ylläpidetään AIP:n muutoksilla (AMDT, AIP AMDT), jotka sisältävät uusittuja sivuja ja karttoja. Löydät saatavilla olevat AIP:t täältä.

AIP:n yksinkertaistettu versio

AIP:n yksinkertaistettu versio, jossa ei ole käytetty JavaScriptiä ja kehyksiä ja joka on tarkoitettu mobiililaitteilla käytettäväksi.

AIP:n lisäykset (AIP Supplements, AIP SUP)

AIP:n lisäyksillä julkaistaan tilapäisiä muutoksia AIP:n sisältöön. Tällaisia muutoksia ovat pitkäaikaiset (yli 3 kk kestävät) tilapäiset muutokset tai operatiivisesti merkittävät lyhytaikaisemmat tilapäiset tiedot, joihin sisältyy pitkähköjä tekstejä tai liitekarttoja.

AIC A -tiedotteet (Aeronautical Information Circular A)

Tiedotteet sisältävät sellaisia yleismerkitykseltään tärkeitä teknisiä tietoja sekä hallinnollista laatua olevia tietoja, jotka eivät sovellu AIP:ssä tai NOTAM:eilla julkaistaviksi.

Reittitiedotteet (Pre-flight Information Bulletins, PIB)

Reittitiedotteet tuotetaan EUROCONTROL:n yhteiseurooppalaisesta AIS-järjestelmästä (European AIS Database, EAD). Ne sisältävät NOTAM-, SNOWTAM- ja ASHTAM-sanomilla julkaistuja tietoja. Lue lisää reittitiedotteista täältä.

Lentoestetiedot (CSV)

Lentoesteiden tiedot julkaistaan CSV-tiedostoina. Koko Suomen Area 1 -esteet julkaistaan yhdessä CSV-tiedostossa ja kunkin lentoaseman esteet lentoasemakohtaisissa CSV-tiedostoissa. Lue lisää CSV-tiedostoista täältä.

Muut tuotteet ja palvelut

AIP ISO Image

ISO Image eli levykuva on tiedosto, joka sisältää voimassa olevan AIP:n. Sen voi ladata maksutta ja polttaa CD-levylle.

VFR-ilmoittautumispaikat (GPX)

VFR-ilmoittautumispaikat ovat saatavilla yhtenä GPX-tiedostona. Lue lisää GPX-tiedostoista täältä.

Huomattavat lentoesteet (GPX)

Huomattavat lentoesteet (100-metriset ja sitä korkeammat) ovat saatavilla yhtenä GPX-tiedostona. Lue lisää GPX-tiedostoista täältä.

Local TRA Charts (tilapäinen ilmatilavarausalue, TRA)

Kartoilla esitetään lentoasemien Local TRA -alueet. Lue lisää ilmailukartoista täältä.

SNOWTAM-ohje

Yksinkertaistettu ohje SNOWTAM:n avaamiseen.

Uutiskirje

Uutiskirjeen tilaaja saa sähköpostilla tiedon aina, kun AIS-tuotteita päivitetään. Uutiset julkaistaan myös verkkosivustolla.

EAD Basic

EAD Basic on ilmainen palvelu lentäjille ja kaikille ilmailusta kiinnostuneille. Lue lisää palvelusta täältä.

Ilmatilan käyttösuunnitelma (Airspace Use Plan, AUP)

AUP sisältää tiedot suljetuista PERM- ja CDR1-luokan ATS-reiteistä ja hyväksytyistä TSA-, TRA- ja CBA-alueista sekä tietyistä R- ja D-alueista. AUP julkaistaan päivittäin. AUP on voimassa 24h, astuen voimaan toimintapäivänä 0600 UTC. Lue lisää palvelusta täältä.

Aviamaps

Aviamapsilla on korvattu aikaisemmat www.ais.fi-verkkosivuston AUP/UUP ja NAV WRNG -karttatuotteet. Korvaava tuote on nimeltään AUP/UUP + NAV WRNG ja se löytyy www.aviamaps.com-verkkosivustolta. Lue lisää palvelusta täältä.